Równania i nierówności
Paulina: a)2[3−2(x+1)]+3[3(x−2)+1]=2+x
b)4[2(2x+3)+1]+2=5[3(4−x)−2]−4
c) 2(3−x)+3(−2x+4)=4(3−2x)+5x
d) (x−3)(x+4)−2(3x−2)=(x−4)2
e) 12−2(x−1)2=4(x−2)−(x−3)(2x−5)
14 kwi 11:07
Rojo: a)
2(3−2x−2)+3(3x−6+1)=2+x
2(−2x−1)+3(3x−5)=2+x
−4x−2+9x−15=2+x
5x−17=2+x /−x
4x−17=2 /+17
4x=19 /:4
x=434
b)
4(4x+6+1)+2=5(12−3x−2)−4
4(4x+7)+2=5(10−3x)−4
16x+28+2=50−15x−4
16x+30=46−15x /−15x
x+30=46 /−30
x=16
c)
6−2x−6x+12=12−8x+5x
18−8x=12−3x /+8
18=12+5x /−12
5x=6 /:5
x=65
x=115
d)
x2+4x−3x−12−6x+4=x2−2*x*4+42
x2−5x−8=x2−8x+16 /−x2
−5x−8=−8x+16 /+8
−5x=−8x+24 /+8x
3x=24 /:3
x=8
e)
12−2*(x2−2x+1)=(4x−8)−(2x2−5x−6x+15)
12−2x2+4x−2=4x−8−2x2+5x+6x−15
10−2x2+4x=15x−23−2x2 /+2x2
10+4x=15x−23 /−4x
11x−23=10 /+23
11x=33 /:11
x=3
14 kwi 17:50
Barry: Paulina spokojnie
14 kwi 17:55