Ramiona trójkąta równoramiennego mają równania: 7x+y+5=0 2x-2y-3=0
Zajac: Ramiona trójkąta równoramiennego mają równania:
7x+y+5=0 2x−2y−3=0
Znajdź równanie podstawy tego trójkąta wiedząc, że przechodzi ona przez punkt P (0,1)
Wyszło mi y=3x+1 i nie jestem pewny tego wyniku.
14 kwi 10:59
pigor: .., to jest dobre równanie, ale to zadanie ma 2 rozwiązania ;
jest jeszcze 2−gie równanie podstawy x+3y−3=0, czyli y= −
13x+1,...
14 kwi 11:16
Zajac: a czy przypadkiem nie odrzucamy wyniku −1/3

?
14 kwi 12:52