:)
Alt: Witam : )
Ze zbioru liczb {0,1,−1,3,−3,5,−5,.....2n+1,−2n−1} gdzie n jest ustaloną liczbą
naturalną,większą od 3 losujemy jednocześnie trzy liczby.
Niech A oznacza zdarzenie : suma wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie,jeśli w wylosowanych
liczbach zmienimy znaki na przeciwne.
| | 1 | |
Wiedząc,że P(A) = |
| ,oblicz n. |
| | 133 | |
Nie mam pojęcia jak to zrobic,pomoże ktos?
14 kwi 09:37
daras: {−y,x,y} x −dowolne dalej kombinuj sam
14 kwi 09:50
PW: a+b+c = (−a)+(−b)+(−c) ⇔ a+b+c = 0,
oznacza to że na A składają się zdarzenia:
− "wylosowano 0 i dwie liczby przeciwne"
− " wylosowano taką trójkę {a, b, c} liczb różnych od zera, że
a+b = −c lub a+c = −b lub b+c = −a",
Nie wiadomo ile jest elementów w zbiorze A, niech |A| = x. Wiadomo jednak, że
Jeden wniosek już mamy: |Ω| jest wielokrotnością liczby 133. Losowanie 3 liczb odbywa się ze
zbioru o 2(2n+1)+1 elementach, a więc
14 kwi 09:58
Alt: ojej
dzięki PW przeanalizuje
14 kwi 10:09