Twierdzenie sinusów i cosinusów.
Michaels: Wyznacz miary kątów trójkąta o podanych bokach
a = 2, b = 3, c = 4
Jak się za to zabrać by wyliczyć miary kątów?
13 kwi 23:08
ICSP: twierdzenie cosinusów.
13 kwi 23:10
Michaels: No tak tylko jedyne do czego doszedłem to:
I jak podstawię dane to wychodzi mi z tego 1,208 co nie daje mi nic...
13 kwi 23:12
ICSP: cosα wychodzi Ci > 1 ?
Sprawdź czy dobrze przekształciłeś wzór.
13 kwi 23:13
Eta:
| | b2+c2−a2 | |
cosα= |
| =...... |
| | 2bc | |
| | a2+c2−b2 | |
cosβ= |
| =...... |
| | 2ac | |
γ=180
o−(α+β)=....
13 kwi 23:14