fizyka - elektryczność
126p: Kilka zadań z fizyki jakby ktoś miał chwilę:
1. W czasie burzy wyładowanie elektryczne trafia dwa Fiaty 126p, jadące w odległości D = 10 m
od siebie. Na pierwszym
samochodzie powstaje ładunek Q1 = −1 mF, a na drugim Q2 = −2 mF. Zakładając, że ładunek nie
jest odprowadzany do ziemi, oblicz
a) natężenie pola w połowie odległości między samochodami, b) siłę wzajemnego oddziaływania.
Karoserie można w przybliżeniu
potraktować jako naładowane sfery.
2. Kiedy na izolowanej od ziemi karoserii Fiata 126p umieszczono ładunek Q = 1 µF, średnia
różnica potencjałów między karoserią a
ziemią wyniosła ∆V = 9kV. Oblicz: a) pojemność elektryczną karoserii, b) promień sfery z
przewodnika, która ma pojemność
identyczną jak karoseria, c) średni potencjał po podłączeniu cienkim drutem o znikomej
pojemności drugiej karoserii Fiata 126p,
wcześniej nie naładowanej.
3. Z felg Fiata 126p o masie 600 kg zdjęto opony, a następnie ustawiono samochód na dwóch
metalowych szynach. Oblicz: a) jakie
natężenie prądu przepływające przez szyny jest niezbędne, aby w połowie odległości między
szynami otrzymać pole magnetyczne o
indukcji 1mT (kierunek przepływu prądu w szynach jest przeciwny), b) zakładając, że średnie
pole w całym obszarze pomiędzy
szynami jest 10 razy większe, oblicz jakie przyspieszenie osiągnie samochód, jeśli przepłynie
przez niego prąd wyliczony w punkcie
a. Rozstaw szyn przyjmij jako 1.2m.
4. Cewka zapłonowa Fiata 126p ma 200 zwojów na uzwojeniu pierwotnym i 20000 zwojów na uzwojeniu
wtórnym. Indukcyjność
uzwojenia pierwotnego wynosi 1 mH, a rezystancja 0.7Ω . Uzwojenie pierwotne jest zasilane z
akumulatora o napięciu 12V. Oszacuj,
w ciągu jakiego czasu prąd na przerywaczu musi spaść do „0”, żeby na świecy wytworzyło się
napięcie U = 20 kV niezbędne do
zapłonu? Porównaj otrzymany wynik z częstotliwością typowych obrotów silnika.
13 kwi 22:59
126p: i
14 kwi 10:39
14 kwi 11:01