matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uzasadnij
Loka:
Proszę o pomoc
a
b
Uzasadnij, że jeżeli a≠b, a≠c, b≠c i a+b=2c, to
+
=2
a−c
b−c
Sprowadziłam do wspólnego mianownika i wyszło mi takie "coś":
−2c
2
+2ab
−3c
2
+ab
Jak najłatwiej rozwiązać to zadanie? (patrzyłam na różne, ale za bardzo nie rozumiem)
13 kwi 22:51
ICSP:
Już na samym początku pozbądź się pewnej niewiadomej korzystając z założenia. Niech to będzie np a
a
b
2c − b
b
L =
+
=
+
=
a − c
b − c
2c − b + c
b−c
= ...
13 kwi 22:56
Eta:
a+b
a+b=2c ⇒ c=
2
a
b
2a
2b
2(a−b)
L=
+
=
−
=
=2=P
a+b
a−
2
a+b
b−
2
a−b
a−b
a−b
L=P
13 kwi 22:59
Loka:
Dziękuję za pomoc
ICSP i Eta
, już rozumiem
13 kwi 23:13