zad tekstowe
mag: a wynajecie autobusu na wycieczke uczniowie klasy 1a mieli zaplacic 1800zl. Poniewaz 4uczniow
zrezygnowalo z wycieczki, kazdy z pozostalych uczniow zaplacil o 15zl wiecej.Oblicz, ilu
uczniow jest w klasie 1a. Mam maly problem z utworzeniem rownania. Z gory dziekuje.
13 kwi 22:32
5-latek: x−ilosc uczniow (przed rezygnacja )
y− cena za bilet (przed podwyzka )
Wiec {x*y=1800
{(x−4)(y+15)=1800
13 kwi 22:37
mag: Jakies gigantyczne liczby mi wychodza
13 kwi 22:56
Eta:
x −−− ilość uczniów w tej klasie , x∊N+
| 1800 | | 1800 | |
| − |
| =15 /*x(x−4) |
| x | | x−4 | |
1800(x−4)−1800x=15x(x−4)
x
2−4x−480=0
dokończ.........
13 kwi 23:09
Eta:
x∊N+ i x>4
13 kwi 23:12