matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skróć
LuuZ:
Skróć wyrażenie:
2x
2
−x−1
4x
2
+4x+1
mi wychodzi (x−1) ale niby zle a nie wime jak to inaczej rozwiazac.
13 kwi 22:32
5-latek:
4x
2
+4x+1=(2x+1)
2
1
2x
2
−x−1=0 to delta =9 to
√
9
=3 to x
1
= 1 i x
2
= −
2
1
to 2x
2
−x−1=2(x−1)(x+
)= 2(x+0,5)(x−1)= (2x+1)(x−1)
2
Przy takim poleceniu ja bym nie wyznaczal dziedziny ale TY moze dla swietego spokoju wyznacz
13 kwi 22:49