Twierdzenie sinusów
MF: Oblicz miary pozostałych kątów trójkąta ABC
|AB| = √6 |BC| = 3 Kąt BAC = 90 stopni.
Mogę obliczyć sinα więc przekształcam jeden ze wzorów na twierdzenie sinusów i mam coś takiego:
Co robię źle? Poza tym w twierdzeniach sinusów nie wiem jakie wartości podstawić bo np. sin60 =
| | √3 | |
0,866 ale też sin60 = |
| |
| | 2 | |
13 kwi 22:08
Eta:

z tw. Pitagorasa
|AC|=
√9−6=
√3
| | √3 | |
sinα= |
| ≈0,5767 ⇒ α= ... odczytaj z tablic |
| | 3 | |
to: β= 90
o−α=.........
i to wszystko
13 kwi 22:13
Eta:
I co
MF tak milczysz?
13 kwi 22:26
Marcin: To z wrażenia
13 kwi 22:26
Eta:
13 kwi 22:27
MF: ah bo pomyliłem się w danych gdyż kąt BAC = 60 stopni a nie 90.. chyba już powinienem iść spać
bo za dużo tej maty dzisiaj
13 kwi 22:27
5-latek: Moze sie zastanawia dlaczego bez twierdzenia sie obeszlo
13 kwi 22:28
Eta:
| 3 | | √6 | | √18 | | √2 | |
| = |
| ⇒ sinβ= |
| = |
| ⇒β=45o |
| | sinβ | | 6 | | 2 | |
γ=........
13 kwi 22:36