wielomiany
finny: Wielomiany rozkład na czynniki
W(x)=(2x+3)3−(4x2+12x+9)
oraz równanie
(x− 1)(x+ 1)(2x− 3)= x+1
13 kwi 21:32
ICSP: w(x) = (2x+3)3 − (2x+3)2 = (2x+3)2 * [(2x + 3) − 1] = 2(x+1)(2x+3)2
(x−1)(x+1)(2x−3) = x+1
(x+1) [ (x−1)(2x−3) ] − (x+1) = 0
(x+1) [ (x−1)(2x−3) − 1] = 0
x = −1 v (x−1)(2x−3) − 1 = 0
dokończ.
13 kwi 21:35
finny: delta
x=0,5 x=2 dzięki
tylko możesz mi wyjaśnić w pierwszym jak przejść z tej drugiej części na ostatnią?
13 kwi 21:45
ICSP: od której do której ?
13 kwi 21:47
finny: tutaj:
(2x+3)2 * [(2x + 3) − 1] = 2(x+1)(2x+3)2
13 kwi 21:50
ICSP: (2x + 3)2 * [2x + 3 − 1] = (2x + 3)2 * [2x + 2] = (2x + 3)2 * [ 2(x+1) ] =
= (2x+3)2 * 2 * (x+1)
13 kwi 21:52
finny: o rany dzięki!
13 kwi 21:55