Wykresy funkcji trygonometrycznych
Kontik: Witam,
Mógłby ktoś napisać kolejność przekształcania funkcji trygonometrycznych?
13 kwi 20:50
Hajtowy: daj przykład
13 kwi 20:51
Kontik: No np.
f(x)=|3sin(2x−(pi/4))−1|
ja mam tak:
y=sinx
y=sin2x
y=sin(2x−(pi/4))
y=3sin(2x−(pi/4))
y=3sin(2x−(pi/4))−1
no i na końcu moduł, ale wg przykładów na tej stronie to chyba jest źle.
13 kwi 21:04
Saizou : Mila jak kolorowo xd
13 kwi 22:02
Kontik: Czyli kolejność, którą podałem jest poprawna?
13 kwi 22:05
Kontik: A nie..już rozumiem, dzięki.
13 kwi 22:06
Mila:

I sposób ( najpierw translacja)
| | π | | π | | 1 | | π | |
y=sinx→T[ |
| ,0]→y=sin(x− |
| )→POY, k= |
| →y=sin(2x− |
| )→ |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
→POX, k=3→y=3sin(2x− |
| )→T[0,−1]→y=3sin(2x− |
| )−1→ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
→SOX, dla y<0→y=|3sin(2x− |
| )−1| |
| | 4 | |
13 kwi 22:11
Mila:
Kontik dobra kolejność, ale w moim wpisie poprawka.22:00
| | π | |
W ( I ) translacja T[ |
| ,0] |
| | 8 | |
13 kwi 22:13
Mila:

II sposób ( najpierw powinowactwo OY)
| | 1 | | π | | π | |
y=sinx→POY,k= |
| →y=sin(2x)→T[ |
| ,0]→y=sin[2*(x− |
| )]→ |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
POX,k=3→y=3sin(2x− |
| )→T[0,−1]→y=3sin(2x− |
| )−1→ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
→SOX, dla y<0 →f(x)=3sin(2x− |
| )−1| |
| | 4 | |
13 kwi 22:36