lilo: Wyznacz wzór wielomianu czwartego stopnia, ktorego pierwiastkami sa liczby x1=-4, x2=-1
x3=1 , do jegow ykresu nalezy punkt A=(2,9) a czwrat pierwiastek jets iloczynem tzrec
danych
czyli czwraty to bdzie x4=-4x(-1)x1=4
czyli wzor bdzie taki w(x) = (x+4)(x+1)(x-1)(x-4) a powinno byc w(x) = a
(x+4)(x+1)(x-1)(x-4)
i wyliczamy to a po cyzm otzrymujemy wzor... ale nei rozumiem po co to "a" tam.. moze mi
to ktos wytlumaczyc?
13 paź 22:37
Marcin: bo ma przechodzić przez punkt A=(2,9)
czyli
9=a(2+4)(2+1)(2-1)(2-4)
9=a (-36)
a=-1/4
13 paź 22:51
Mycha: no tak bo zauwaz ze nie wykorzystales(las) jeszcze danego punktu. "a" to wspolczynnik
przy x do najwyzszej potegi. postac iloczynowa wyglada tak:
a(x-x1)(x-x2)(x-x3)(x-x4)
teraz zeby obliczyc a trzeba podstawic ten punkt czyli
a(2+4)(2+1)(2-1)(2-4)=9
a*6*3*1*(-2)=9
-36a=9
a=-1/4
13 paź 22:53
lilo: ale po co jest to male "a"


nei czaje tego
13 paź 22:54
lilo: aha ok thx
13 paź 22:54
Marcin: bo gdyby go nie było to wstawiając za x 2 nie otrzymałbyś 9 a do jegow ykresu nalezy
punkt A=(2,9)
13 paź 22:55
bea: a/a2+b2 - b(a-b)2/a4-b4 pomocy bo oszaleje
18 lis 19:56
%3Cpre%3E%3Cb%3Ebea%3A%3C%2Fb%3E%20a%2Fa2%2Bb2%20%20-%20b(a-b)2%2Fa4-b4%20%20pomocy%20bo%20oszaleje%0A%0A%3C%2Fpre%3E
18 lis 19:57
%253Cpre%253E%253Cb%253Ebea%253A%253C%252Fb%253E%2520a%252Fa2%252Bb2%2520%2520-%2520b(a-b)2%252Fa4-b4%2520%2520pomocy%2520bo%2520oszaleje%250A%250A%253C%252Fpre%253E
18 lis 20:03