Wielomiany
finny: Rozłóż na czynniki
W(x)=(x4−2x2+1)−(x−1)2
13 kwi 19:10
Piotr:
podpowiedz :
x4−2x2+1 = (x2 − 1)2
13 kwi 19:18
finny: to już ogarnęłam tylko potem nie wiem co dalej, robie z tego
(x−1)2(x+1)2 ale co pozniej : (
13 kwi 19:28
Piotr:
wyciagnij (x−1)2
13 kwi 19:31
finny: (x−1)(x+1)(x+1)2−(x−1)(x+1) ?
13 kwi 19:35
Eta:
... =(x−1)2*[(x+1)2−1] =(x−1)2*(x2+2x)= x(x+2)(x−1)2
13 kwi 19:37
finny: skąd wzięło się to [(x+1)2−1] ?
13 kwi 20:32
Piotr:
(x−1)2(x+1)2 − (x−1)2 = (x−1)2 [(x+1)2 −1]
13 kwi 21:04
finny: dziękuje
13 kwi 21:58