prawdopodobienstwo
melka: rzucono 4 razy moneta. prawdopodobienstwo, ze orzel wypadl conajmniej jeden raz wynosi?
2 lis 17:08
melka: hm?
2 lis 17:25
Mr Cien: Zrobiłem z ciekawości rysunek. Nie wiem tylko, jak to rozpisać matematycznie. Pozdrawiam!
2 lis 17:29
Mr Cien: Czy Wy te proporcje sumujecie i wychodzi potem ogólny stosunek? Nie pamiętam tego, a przecież
umiałem takie rzeczy rozwiązywać! Hmm.....
2 lis 17:31
melka: napisz cokolwiek, bo prawdobodobienstwa nie mielsimy jeszcze
2 lis 17:32
Ergo: 3/4?
2 lis 17:33
malami: nie wiem czy to dobrze zrozumialam bo tez jeszcze nie mialam....
ja bym to zrobila tak:
OO, RR, RO, OR − w jednym rzucie moneta orzel moze wypasc 3 razy...
4*4=16
3*4=12
12/16=3/4
prawdobodobienstwo wynosi 3/4
niech sie wypowie ten kto to umie

pozdrawiam
2 lis 17:36
Mr Cien: Zakładając, że wypadną 4 orły, to mamy 44
Ale jak wypadną 2 orły i 2 reszki, to jest 24
Wykonałem rysunek ilustrujący problem. Oto jego imitacja:
O R
O R O R
OR OR OR OR
OR OR OR OR OROR OROR
I teraz nie wiem: 4:4 + 3:4......
Tak chyba trzeba jakoś zrobić. A jeszcze lepiej zapisywać ułamkami, czyli 44+34,
dodać tak do siebie wszystkie możliwości i na końcu podzielić przez ich ogólną liczbę
(obliczyć średnią arytmetyczną). Spróbuj. Ja też zobaczę, co mi wyjdzie.
2 lis 17:46
Mr Cien: Myślę, że prawdopodobieństwo powinno wynosić 15:16. Mamy 16 możliwości ogólem. Tylko w
przypadku, gdy wypadną 4 reszki, to nie mamy ani jednego orła.
2 lis 17:57
Mr Cien: To nie jest takie trudne. Po prostu zacząłem za bardzo kombinować...
2 lis 18:00