s
Barry: 

! pomocy Ciągi !
Liczby a i b są pierwiastkami równania x
2−3x+k=0 zaś liczby c i d są pierwiastkami równania
x
2−12x+m=0 .Ciag(a,b,c,d) jest rosnącym ciagiem geometrycznym.Oblicz k i m
13 kwi 19:05
Barry:
13 kwi 19:14
Saizou :
niech
a= x
b=xq
c=xq2
d=xq3
a+b=x+xq=3
ab=x2q=k
c+d=xq2+xq3=12
cd=x2*q5=m
i masz układ równań, tylko pamiętaj że te pierwiastki muszą istnieć xd
13 kwi 19:18
Barry: ok
13 kwi 19:26
Barry: wychodzi mi z układu ,ze q=1 lub q=2 lub q=−2 a jeżeli ciąg ma być rosnący to zostaje
tylko q=2 tak

? dobrze
13 kwi 19:27
Barry:
13 kwi 19:27
Saizou : nie liczyłem ale wolfram pokazuje że q=±2 wiec skoro jest rosnący to q=2
13 kwi 19:33
Barry:
13 kwi 19:53