trygonometria
żądny wiedzy: witam jak mogę to zamienić cos22x= ? i sin22x= ?
z góry dziękuję
13 kwi 19:01
razor: 2cos
22x − 1 = cos4x
1 − 2sin
22x = cos4x
13 kwi 19:03
żądny wiedzy: mam takie równanie np cos22x + 4 cos2x − 2 = 0 wiec zamieniajac na cos4x tylko sobie
utrudnie?
13 kwi 19:05
PW: Nie napisałeś co to znaczy "zamienić". Do sposobu razora dodam więc inny:
cos22x = (cos2x−sin2x)2 = cos2x−2sinxcosx+sin2x = 1− 2sinxcosx = 1 − sin2x
13 kwi 19:07
razor: tak, w takich rownaniach najlepiej sobie podstawic za funkcje trygonometryczna jakas zmienna
np. t, gdzie t dla cosinusa przyjmuje wartosci z przedzialu <−1,1>. otrzymujemy więc równanie
t2 + 4t − 2 = 0, t ∊ <−1,1>
13 kwi 19:08
PW: No widzisz, trzeba było tak od razu − podać treść zadania, a nie pytać teoretycznie.
13 kwi 19:09
żądny wiedzy: dzięki wielkie
13 kwi 19:09