maturalne
abc: Czy ma ktos pomysl na to zadanie? Dane są liczby wymierne a ⁄= 0 i b takie, że równanie
ax3 + bx2 + cx + d = 0 ma dwa pierwiastki wymierne. Wykaż, że c i d są liczbami wymiernymi
13 kwi 18:55
Piotr 10: Wzory Viete'a 3 stopnia.
13 kwi 18:57
abc: ok dzieki, wiem ze w tablicach matematycznych je znajde, ale na maturze nie bede mial ich w
tablicy, nie ma innego sposobu?
13 kwi 18:59
Piotr 10: To są wzory praktycznie analogicznie jak do wielomianu stopnia drugiego.
No na pewno jakiś jest, ale ja go nie widzę
13 kwi 19:00
razor: możesz je sobie wyprowadzić na szybko − to nie jest trudne
ax3 + bx2 + cx + d = a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
wymnażasz i liczysz
13 kwi 19:00
PW: Założenie "równanie ma dwa pierwiastki wymierne" oznacza, że równanie ma postać
a(x−x1)2(x−x2) = 0,
przy czym x1 i x2 są liczbami wymiernymi.
13 kwi 19:03
żądny wiedzy: nic nie rozumiem, ale dzieki
13 kwi 19:22
PW: Wielomian rozkłada się na czynniki, z których każdy:
− ma postać (x−xk), gdzie xk oznacza pierwiastek (miejsce zerowe) wielomianu,
albo
(x2+mx+n), który jest nierozkładalnym trójmianem.
Wielomian trzeciego stopnia może więc rozłożyć się jako:
a(x−x1)(x−x2)(x−x3) (trzy różne pierwiastki)
a(x−x1)(x2+mx+n) (jeden pierwiastek)
a(x−x1)2(x−x2) (dwa pierwiastki, w tym jeden podwójny)
W zadaniu powiedzieli, że równanie ma dwa pierwiastki (nie trzy i nie jeden), a więc musi się
rozkładać na trzeci z podanych sposobów.
13 kwi 19:34