Funkcja kwadratowa, funkcja liniowa, funkcja trygonometryczna
Oliwia: 1. Wyznacz współczynniki a, b i c funkcji kwadratowej wiedząc, że f(−3)=f(−1)=−3 oraz, że ma
ona jedno miejsce zerowe.
2. Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt B i jest prostopadły do
prostej k.
B=(−2,4), k: 3x+2y−1=0
3. Oblicz sinα, tgα gdy cosα = 3/5 wiedząc, że α jest kątem ostrym
13 kwi 18:40
5-latek: | | sinα | |
3) sinα=√1−cos2α tgα= |
| |
| | cosα | |
13 kwi 18:56
Piotr:
1)
{−3=9a−3b+c
{−3=a−b+c
{b2−4ac=0
rozwiaz uklad rownan
13 kwi 19:04
Piotr:
2)
a
1*a
2 = −1 to warunek prostopadlosci prostych
wyznacz a i podstaw punkt
13 kwi 19:05
Piotr:

3)
teraz juz wszystko mozesz wyznaczyc
13 kwi 19:08
Eta:
| | −3−1 | |
1/ Osią symetrii paraboli jest prosta x=xw to xw= |
| = −2 |
| | 2 | |
funkcja ma jedno miejsce zerowe,to:
y=a(x−x
w)
2 ⇒ y=a(x+2)
2 i f(−3)=−3 to: −3=a(−3+2)
2 ⇒ a=−3
y=−3(x+2)2
13 kwi 19:10
Piotr:
troche szybciej
13 kwi 19:16
Eta:
13 kwi 19:26