Wyznaczanie parametrów funkcji
Natt: Wyznacz wszystkie wartości parametru m i n, dla których dziedziną funkcji
f(x) = √(x2 − x − 6)*(x2 + mx − 2nx − 2 mn) jest zbiór liczb rzeczywistych.
Wiem, że dokładnie te samo zadanie było już wrzucane, jednak pomimo odpowiedzi nadal nie wiem
co robić, poza ułożeniem warunku, że (x2 − x − 6)*(x2 + mx − 2nx − 2 mn) ≥0
13 kwi 18:31
razor: wyrażenie x2 + mx − 2nx − 2mn musi mieć takie same dwa pierwiastki jak wyrażenie x2−x−6
13 kwi 18:36
Natt: Tylko ze po zwinięciu x2−x−6 to (x+3)(x−2) a x2 + mx − 2nx − 2mn to (m+2n)2 , więc jak mogą
mieć takie same pierwiastki..?
13 kwi 19:28
ICSP: x2 − x − 6 = x2 + (m − 2n)x − 2mn
skąd
m − 2n = −1
2mn = 6
Wystarczy rozwiązać taki układ równań .
13 kwi 19:31
Natt: Rozumiem, dziękuję
13 kwi 19:35