funkcja wymierna
dfgsa: Jak zbadać najmniejszą i największą wartość funkcji wymienej np. f(m)= −m−5/(m−1/2)2
13 kwi 18:28
głupmen: normalnie banał
13 kwi 18:29
dfgsa: No jak by dla mnie był to banał to bym tu tego nie pisał
13 kwi 18:31
głupmen: idziemy po kolei
1. wyznacz dziedzine
13 kwi 18:33
dfgsa: nom
13 kwi 18:33
dfgsa: Df eR/{1/2}
13 kwi 18:34
głupmen: nie
13 kwi 18:34
głupmen: mam 5 minut i radzę ci się sprężać, czegoś nie wiesz, pytaj
13 kwi 18:35
dfgsa: ale co dziedzina jest źle
13 kwi 18:36
głupmen: użyj wzoru skróconego mnożenia do mianownika
13 kwi 18:36
głupmen: następnie policz pierwiasatek równania kwadratowego
13 kwi 18:36
głupmen: znasz wzory skróconego mnożenia?"
13 kwi 18:37
dfgsa: kurde a jak zrobiłem
13 kwi 18:37
głupmen: a2−2ab+b2
13 kwi 18:37
dfgsa: wychodzi Δ=0 x0 =1/2
13 kwi 18:37
głupmen: (m−1/2)2 ile to jest
13 kwi 18:37
głupmen: zaraz

. nie liczyłem delty
13 kwi 18:38
dfgsa: hah no ja ci mówię, że delta 0 i miejsce zerowe 1/2
13 kwi 18:39
głupmen: policzylem teraz , i tak zle masz
13 kwi 18:39
głupmen: nie sorki, dobrze, jedziemy dalej
13 kwi 18:41
dfgsa: m
2−m+1/4=0
Δ= 1−4*1*(1/4)=1−1=0
13 kwi 18:42
głupmen: narysuj wykres funkcji
13 kwi 18:43
dfgsa: 1/2 MA BYĆ POMYLIŁEM SIĘ PRZY PISANIU
13 kwi 18:43
dfgsa:
13 kwi 18:51
dfgsa: eee coś to nie działa za bardzo
13 kwi 18:52
dfgsa:
13 kwi 18:52
dfgsa: chyba jakoś tak wygląda
13 kwi 18:53
głupmen: mianownik zapisz jako x−12
13 kwi 18:53
dfgsa: f(x)=−x+5/(x−1/2)
2
13 kwi 18:55
głupmen: (x−1/2)(x)
dalej kombinuj, ide na piwo
13 kwi 18:56
głupmen: wpierw przedstaw f w postaci a\x, pozniej przesuniecie zrob
13 kwi 18:57
dfgsa: no spoko ale to nie jest to samo
13 kwi 18:57