sdfg
jarek : Dwa urządzenia do przekazywania danych na odległość, pracując równocześnie przez 12 godzin,
przesyłają całośc danych. Gdyby pierwsze urządzenie przesłało połowę danych, a następnie
drugie urządzenie drugą połowę danych, to przekaz danych trwałby 25 godzin. W ciągu ilu godzin
każde z urządzeń pracując oddzielnie, może przekazać całosc danych?
13 kwi 18:25
MathNazi: nie
13 kwi 18:26
MathNazi: nie moze
13 kwi 18:26
MathNazi: i huj
13 kwi 18:27
głupmen: x−czas pracy I urządenia
y−czas pracy II urządenia
1x − wydajność I urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
1y − wydajność II urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
1x + 1y= 112 \\ 12x+ 12y= 25
13 kwi 18:28
jarek : co dalej?
13 kwi 21:06
pigor: ... rozwiązuj ten układ równań
⇔
x+yxy=
112 i x+y= 50 ⇔
50xy=
112 i y= 50−x ⇔
⇔ wychodzi ... x=20 h i y=30 h . ...
13 kwi 21:39