Graniastosłup prawidłowy czworokątny o wysokości dwa razy dłuższej od krawędzi podstawy
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i środek jednej z wysokości.
Oblicz cosinus kąta nachylenia tej płaszczyzny do podstawy oraz pole tego przekroju, jeśli
krawędź podstawy ma długość k.
Który z tych rysunków jest prawidłowy? Czy to są dwa przypadki? Gdzie w takim wypadku byłby kąt
nachylenia do podstawy?
Z góry dzięki.
Wysokości? Wysokości czego?

| ||||||||
cosα = | ||||||||
| h |
| d*h | ||
P = | = | |
| 2 |