funkcja kwadratowa
elka: Mam pytanie: jak obliczyć współczynnik a w postaci kanonicznej, jeśli znane jest P i W
Np: zapisz wzór w postaci kanonicznej i wyznacz współczynniki a,b,c jeśli do paraboli będącej
jej wykresem należy punkt P, a wierzchołkiem jest punkt W.
P(0,2), W(2,0)
czyli trzeba podstawić do wzoru f(x)= a(x−p)
2 +q
czyli f(x)=a(x−2)
2−0
2=a(0−2)
2−0
czy to jest dobrze? i teraz jak obliczyć a
13 kwi 17:41
13 kwi 17:52
Janek191:
Dalej
f(x) = 0,5 ( x − 2)2 = 0,5( x2 − 4 x + 4) = 0,5 x2 − 2 x + 2
więc
a = 0,5 b = − 2 c = 2
=====================
13 kwi 17:55