Ostrosłupy
OskarEK: Bardzo bym prosił o pomoc,jestem strasznie pod kreską z matmy...

Pole koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16π.Krawędź
boczna jest równa 6.Wyznacz pole powierzchni bocznej oraz cosinus kąta między krawędzią boczną
i wysokością ostrosłupa. Bardzo proszę..
13 kwi 17:14
megan: Spróbuję pomóc, ale mam pytanie krawędź boczna jest równa 6, ale jest to długość krawędzi
podstawy czy ostrosłupa? I jeszcze jakbyś miał jaka powinna wyjść odp. to będę wdzięczna jak
podasz to wtedy sparwdże czy mój tok myślenia jest dobry.
13 kwi 17:23
OskarEK: Zdaję mi się że ostrosłupa,niestety nie posiadam odpowiedzi do tego zadania..
13 kwi 17:25
5-latek: 6 − to bedzie krawedz boczna ostroslupa
W podstawie jest kwadrat
13 kwi 17:37
megan:

Pole koła=πr
2=16π
| | 1 | |
Pk= |
| d czyli d kwadratu = 2*r a z kolei wzór na d=√2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wzór na pole boczne ostrosłupa to 4*( |
| ah) czyli po skróceniu 2ah/2 |
| | 2 | |
Pk=16π
πr
2=16π / π
r
2=16
r=4
d=8
a
√2=8 /
√2
a=4
√2
Chyba tak resztę sobie oblicz. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam bo już dawno miałam
ostrosłupy. Jeśli coś to pytaj.
13 kwi 17:57
megan: Sorry przy Pb ostrosłupa się pomyliłam teraz widzę tam będzie 2ah
13 kwi 17:58
OskarEK: Przekątna to 2*R tak? R wzięliśmy ze wzoru na pole koła czyli R=4 .Czy dobrze zrozumiałem?
13 kwi 18:05
megan: Tak good
13 kwi 18:08
beczus: jak no moje oko, to megan pomyliłaś się chyba z wyznaczeniem cos
13 kwi 18:18
megan: Może i tak. Jeśli tak to sorry ale tak na szybko robiłam.
13 kwi 19:20