Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x^3 - ax^2 + (a + b)x
drzewo: Liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 − ax2 + (a + b)x − c − 2.
Wynika z tego że:
A. a ≤ b ≤ c
B. a < b ≤ c
C. a = b = c
D. a > b > c
(x−2)3 = x3 − 6x2 + 12x − 8
1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 − ax2 + (a + b)x − c − 2 : x3 − 6x2 + 12x − 8
I nie wiem czy dalej wykonywać te dzielenie skoro wynik dzielenia zaczyna się od 1 bo x3:x3 =
1 To dobrze ?
13 kwi 17:03
ICSP: x3 − 6x2 + 12x − 8 = x3 − ax2 + (a+b)x + (−c − 2)
Porównując współczynniki :
x3 : 1 = 1
x2 : −a = − 6
x1 : a+b = 12
x0 : −8 = −c − 2
Po rozwiązaniu dostaniesz a,b,c i wybierzesz prawidłową odp
13 kwi 17:05
drzewo: aha dzięki a przez dzielenie też dobry wynik by wyszedł ?
13 kwi 17:10
ICSP: Również by wyszło.
13 kwi 17:12
drzewo: dobra dzięki już wyszło a = b = c
13 kwi 17:13