Rozwiąż równanie
wasp: Rozwiąż równanie
||x|+|2−x||=2
Nie jestem pewna jak to zrobić...Czy mogę rozpatrzeć przypadek, że:
1) |x|+|2−x|=2
2) |x|+|2−x|=−2
i potem po trzy przypadki z każdego? Proszę o pomoc
13 kwi 16:48
ICSP:
||x| + |x−2|| = 2
|x| + |x−2| = 2
i rozpisuj w trzech przedziałach
13 kwi 16:52
wasp: a czemu mogę tak po prostu opuścić wartość bezwzględną? bo wszystko co w niej jest będzie
zawsze dodatnie?
13 kwi 16:53
ICSP: |x| + |x−2| ≥ 0 dla dowolnego x. Zatem zewnętrzną wartość bezwzględna można opuścić.
13 kwi 16:55
wasp: ok dziękuję bardzo już rozumiem
13 kwi 16:56