Zbiory.Działania na zbiorach.HELP
salix: Do kina mającego po 20 miejsc w każdym rzędzie wybrali się uczniowie z dwóch klas: Ia i Ib.
Zajęli oni wszystkie miejsca w trzech kolejnych rzędach. Wiadomo, że w ostatnim z tych rzędów
usiadło 14 uczniów z klasy Ia i 11 dziewcząt. Jaka może być największa, a jaka najmniejsza
liczba chłopców z klasy Ia zajmujących miejsce ostatnim rzędzie?
13 kwi 16:42
oliwka2600:
14+11=25
25−20= 5
14 − 5=9 − maksymalna ilość chłopców w 1a
14− 11=3 − minimalna ilość chłopców w 1a
14 wrz 14:50