Dla jakiej wartości parametru p funkcja f(x) = |x + 2| + |1 - x| ma dokładnie dw
drzewo:

Dla jakiej wartości parametru p funkcja f(x) = |x + 2| + |1 − x| ma dokładnie dwa rozwiązania
jeśli f(x) = p.
−x − 2 − 1 + x dla x∊ (−
∞;−2)
f(x) = x + 2 − 1 + x dla x∊ <−2;1)
x + 2 + 1 − x dla x∊ <1;
∞)
−3 dla x∊ (−
∞;−2)
f(x) = 2x+1 dla x∊ <−2;1)
3 dla x∊ <1;
∞)
coś mi tu nie tak wychodzi bo nigdzie nie ma 2 rozwiązań (rysunek u góry) według moich
rozwiązań. co jest nie tak ?
13 kwi 16:13
ICSP: źle rozpisane przedziały

dla x < −2 mamy (1 − x) > 0 zatem |1 − x| = 1 − x a nie −(1 − x) jak napisałeś.
Dalej powtarzasz ten błąd.
13 kwi 16:17
ICSP: Dam Ci również pewna wskazówkę do zadań z wartością bezwzględna.
Gdy masz coś np |1 − x| zapisz to sobie równoważnie jako |x−1|. Zdecydowanie łatwiej się liczy.
13 kwi 16:18
drzewo: dobra dzięki teraz wyszło wszystko ok.
13 kwi 16:28