252
jarek : Pole psotokąta jest liczbą z przedziału <30;54>. Wyznacz długości boków tego prostokąta,
wiedząc, że są one liczbami naturalnymi różniącymi się o 3.
wychodzi mi tylko jedna para poprawnie.
13 kwi 16:11
ICSP: x, x + 3 − boki prostokątna dla x > 0
P = x(x+3)
30 < P < 54
30 < x(x+3) < 54
Wystarczy rozwiązać tą podwójną nierówność pamiętając, że x ∊ N
Odp 5,8
13 kwi 16:14
jarek : mi wyszlo 6 i 9 i tak jest w odp, ale wlasnie 5 i 8 mi nie wychodzi bo delta niecalkowita
13 kwi 16:19
ICSP: 30 = 5 * 6 < 5 * 8 = 40 < 54
Czyli 5 * 8 również spełnia warunki zadania.
13 kwi 16:24
jarek : tak wiem, ale jak to obliczyc z kwadratowego jesli delta niecalkowita.
13 kwi 16:52
ICSP: Skorzystać z kalkulatora, albo z jakiegoś oszacowania tej delty.
Np
11 < √Δ < 12
13 kwi 16:54