zbiór
grzybek: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} wybieramy kolejno bez zwracania trzy i zapisujemy je, zaczynając
od najwyższego rzędu, w kolejności losowania, otrzymując liczbę trzycyfrową. Ile można w ten
sposób otrzymać liczb trzycyfrowych większych od 345 ?
13 kwi 16:10
Draghan:
1. Liczby od 400 wzwyż
Na pierwsze miejsca mamy 4 możliwości (4,5,6,7).
Pozostałe 2 miejsca wyliczymy ze wzoru na wariację bez powtórzeń.
I będziemy wybierać 2 elementy spośród sześciu.
| | 6! | |
a = 4 * |
| = 4 * 5 * 6 =120 |
| | 4! | |
2. Liczby od 346 − 350
Te liczby możemy utworzyć tylko na 2 sposoby:
(346)v(347)
b = 2
2. Liczby od 350 − 400
Tutaj na pierwsze miejsce mamy tylko jedną możliwość (3), na drugie miejsce − trzy możliwości
(5,6,7), a na pozostałe jedno miejsce − pięć możliwości (pięć pozostałych cyfr).
c = 1 * 3 * 5 = 15
Liczb, spełniających warunki zadania można utworzyć na a+b+c sposobów
13 kwi 16:47
grzybek: jesteś geniuszem, dzięki
14 kwi 09:57
Draghan: Nie, zdecydowanie do geniusza mi daleko

Rozwiązania nie jestem pewny w 100%, ale nie ma za co
14 kwi 10:58
Rafał28: Dobrze
14 kwi 11:36
Draghan:
14 kwi 12:03