Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^@ - 2mx + 9 = 0 ma
drzewo: Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x@ − 2mx + 9 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste takie, że x13 + x23 ≥ 22m2 − 69m
x13 + x2 = (x1 + x2)[(x1 + x2)2 − 3x1x2]
(2m)[(2m)2 − 3*9]
2m[4m2 − 27]
8m2 − 54m
8m2 − 54m ≥ 22m2 − 69m
−14m2+15m ≥ 0
m(−14m + 15) ≥ 0
do tego delta ujemna wychodzi
Ale coś chyba robię źle ? bo wynik powinien wyjść : m∊ (3;∞)
13 kwi 16:03
ICSP: a założenie Δ > 0
W końcu równanie musi mieć pierwiastki.
13 kwi 16:10
drzewo: Δ = 4m2 − 4*9 = 4m2 − 36 = 4(m2 − 9)
m2 = 9
m = 3 lub m = −3
13 kwi 16:17
ICSP: Δ > 0 skąd m ∊ ...
13 kwi 16:18
ICSP: poza tym 2m * 4m2 = 8m3
13 kwi 16:20
drzewo: dla Δ wychodzi przedział m ∊ (−∞;−3) ∪ (3;∞)
dobrze mówię ? bo Δ > 0 a 4m2 jest dodatnie
13 kwi 16:21
drzewo: dla Δ dobry przedział mi wychodzi ? zaraz poprawie jeszcze ten drugi warunek
13 kwi 16:22
ICSP: 1o Δ > 0 ⇒ m ∊ (− ∞ ; −3) ∪ (3 ; + ∞)
tyle na razie mamy. Zostaje warunek 2o
13 kwi 16:25
drzewo: to w 2 warunku wyszło tak:
8m3 − 54m ≥ 22m2 − 69m
8m3 − 22m2 + 15m ≥ 0
m(8m2 − 22m +15) ≥ 0
√Δ = 2
m1 = 1,25
m2 = 1,5
m3 = 0 , bo przed nawiasem stoi m
Wychodzą trzy miejsca zerowe, gdy narysuje wykres dla ≥ 0
m ∊ (0;1,25) ∪ (1,5;∞)
więc częścią wspólna tych dwóch warunków i odpowiedzią do tego zadania jest m∊ (3;∞)
13 kwi 16:37
ICSP: W drugim warunku nawiasy domknięte.
Reszta

.
13 kwi 16:38
drzewo: ok to dzięki
13 kwi 16:56