aa
Hugo: Liczby k i n są nieparzyste i kazda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij ze roznica tych
liczb jest podzielna przez 4.
ma ktos pomysl?
13 kwi 14:13
Hugo: skoro sa nie parzyste to musza te liczby budowac liczby pierwsze rozne od 2
13 kwi 14:15
zawodus: Trzy dzielniki = siebie samą, jedynkę i jeden inny dzielnik
Np liczba 9. Wyciągnij wnioski jaki te liczby są. Mają one szczególną postać
13 kwi 14:15
Saizou : no nie, bo liczby pierwsze mają dwa dzielniki
13 kwi 14:16
Saizou : właśnie tak ja radzi zawodus najlepiej wypisać sobie kilka liczb (przykładowych) i znaleźć
ich wzór
13 kwi 14:17
Hugo: 1 − nie moze byc
2 − nie moze byc
3 − nie moze byc
4 − Siebie samą, 1 oraz 2 <=====================
5 − nie moze byc
6 − 2*3*1 nie moze byc
7 − nie moze byc
nasuwa mi sie liczba pierwsza do kwadratu dobrze mysle?
13 kwi 14:30
5-latek: np 1 liczba to 9 potem 11−2 , 13−2, 15 −4 , 17−2 , 19 −2., 21 −4. 23 −2, 25 −3 27 −4
29 −2 31−2 33 −4 , 35 −4, 37 −2, 39 −4 41−2 43−2 , 45−4 ,47−2 49 −3
To by bylo 9 ,25 49
13 kwi 14:35
Hugo: 2*2 − 3*3 = −4 |4
25−9=16|4
49−25=24|4
widze zaleznosc i sie zgadza

dzieki Zawodus; aczkolwiek jak zrobic rownanie ze spelnia to
dla kazdego?
13 kwi 14:35
Hugo: ...chyba ze wystarczy pokazac ino kilka : < ze zachodzi
13 kwi 14:36
5-latek: czyli z tego mi tez wychodzi ze to jest liczba pierwsza podniesiona do kwadratu
13 kwi 14:39
Hugo: tak ale jak do zapisać ;x ze zachodzi ta rownosc dla kazdego
13 kwi 14:41
zombi: Kwadraty liczb pierwszych.
13 kwi 14:41
Hugo: w polu rozwiązanie mam wpisać: "kwadraty liczb pierwszych"? Ja wiem ze taki jest wynik ale
chodzi o zapis matematyczny
13 kwi 14:44
zombi: k,n − pierwsze
k,n ≡ ±1 (mod 4)
k2 − n2 ≡ 0 (mod 4)
ckd
tak nawiasem mówiąc zastanawia mnie po co dodawali, że mają być pierwsze, skoro to zachodzi dla
każdej nieparzystej
k=2p+1
n=2t+1
k2−n2 = 4p2 + 4p − 4t2 − 4t = 4[p2−t2+p−t] = 4s, gdzie s∊C
13 kwi 14:48
zombi: Aaaa różnica, boże przeczytałem różnica kwadratów, mój błąd. Dureń ja, sorka.
13 kwi 14:50
Hugo: zombi'e z legend ponoć nie mają mózgów

.. ok dz xd
13 kwi 14:53
zombi: k,n − kwadraty liczb pierwszych nieparzystych
k=(2p+1)2
n=(2t+1)2
k−n = 4*...
13 kwi 14:53
Hugo: '≡' a co to oznacza?
13 kwi 14:54
zawodus: A są liczby pierwsze?

ja znam tylko jedną taką liczbe.
13 kwi 14:56
zawodus: Rozwiązanie z modulo raczej nie dla ciebie.
13 kwi 14:57
Hugo: z modulo spotkalem sie tylko w informatyce; C++ jako reszta z dzielenia

Piszczie za mnie mature ;x
13 kwi 15:00
zawodus: Jak wyglądasz? Bo ja jestem mały, gruby i mam okulary
13 kwi 15:02
Hugo: Z tw Huga ⇔ jak wejdziesz w okulary to nie wyjdziesz... Oko ci sie przystosuje do soczewki nie
do otoczenia... Wyjazdy w góry naprawiają oczy u krótkowidza; zmuszasz je do patrzenia na
dalsze obiekty przez co mięśnie oka spłaszczasją ci cialko szkliste i promien pada bardziej za
siatkowe nizeli przed

Zyskujac wieksza ostrosc na dalesze przedmioty...
tego wysoki jestem; badam chmury... wgl nie ogladales mnie w Polsacie? Hugo !
13 kwi 15:09
Saizou : haha, znam osobę o przezwisku Hugo
13 kwi 15:28
Hugo: mam sie bac xd?
13 kwi 15:33