Ułamki algebraiczne parametr
Humus: | | 3 | | 4 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| = |
| ma rozwiązanie ujemne?
|
| | 2x − m | | mx − 8 | |
Bardzo proszę o pomoc
13 kwi 13:37
zawodus: najpierw dziedzina...
potem wyznacz x i daj warunek x<0
13 kwi 13:38
Humus: no właśnie mam problem z wyznaczeniem x
13 kwi 13:40
Humus: pomoże ktoś? bo to że mam określić dziedzinę i wyznaczyć x to mi nie pomaga, bo w kazdym
rownaniu sie określa dziedzinę i wyznacza x, a chodzi mi o ten konkretny przykład bo nie umiem
sobie z nim poradzić
13 kwi 13:46
ZKS:
Ustalona dziedzina?
13 kwi 13:47
ZKS:
Ustalić dziedziny nie umiesz?
13 kwi 13:47
Humus: no x różne od 1/2m i x różne od 8/m
13 kwi 13:49
zawodus: To teraz x=
Liczysz.
13 kwi 13:51
Humus: no wziąłem na krzyż i mam 3mx − 24 − 8x + 4m = 0 i nie wiem jak to dalej wyliczyć
13 kwi 13:53
zawodus: Nie umiesz rozwiązać równania liniowego?
13 kwi 13:55
ZKS:
| | 8 | |
Tylko że dla x ≠ |
| należy założyć że m ≠ 0 i sprawdzić co się dostanie |
| | m | |
na początku dla m = 0.
13 kwi 13:57
Humus: no to dla m = 0 x = 3
13 kwi 13:59
Humus: −3 oczywiście
13 kwi 14:00
ZKS:
Na pewno?
13 kwi 14:01
ZKS:
Teraz jest

.
13 kwi 14:01
Humus: i jaki nastepny krok?
13 kwi 14:02
ZKS:
Możesz zatem wziąć m = 0 do rozwiązania?
13 kwi 14:02
Humus: no tak, bo x ma być ujemny
13 kwi 14:02
ZKS:
Wyłącz x przed nawias i rozwiąż równanie liniowe.
13 kwi 14:03
Humus: to mam x(3m − 8) − 24 + 4m = 0
13 kwi 14:07
ZKS:
No to teraz rozwiąż równanie liniowe chyba potrafisz?
13 kwi 14:11
Humus: nie potrafie
13 kwi 14:17
zawodus: To wracamy do gimnazjum.
13 kwi 14:28
Humus: Dobrze, że na innym forum znalazła się osoba chcąca pomóc
13 kwi 14:31
Kasiula: też mam problem z tym zadaniem, a jutro sprawdzian! dasz link do tego zadanka? jakieś dzikie te
przedziały mi wychodzą
13 kwi 14:33