Rozwiąż równanie
Matejko: Rozwiąż równanie sin12x i sin2x w przedziale <0;2π>
13 kwi 13:18
J: A gdzie równanie ?
13 kwi 13:23
Hugo: xe<−1;1> 8))))))
13 kwi 13:25
Matejko: rozwiąż równanie sin12x=0 i sin2x=0 w przedziale <0;2π> te równania są specyficzne bo
patrzy się jakoś inaczej jeżeli jest 1/2 i 2 np
14 kwi 17:53
ZKS:
Jak byś rozwiązał równanie sin(x) = 0?
14 kwi 17:58
Matejko: ja wiem jak się normalne rowiązuje ale jak takie rozwiązać nie wiem bo raz się patrzy na
przedział 2x szerszy raz na 2 razy węższy
15 kwi 13:59
J: Tu się patrzy na przedział : <0,2π>..... i nigdzie indziej.
15 kwi 14:02
anonim: | | 1 | |
sin |
| x = 0 Narysuj to sobie i będziesz miał rozwiązania. |
| | 2 | |
15 kwi 14:03
PW: No tak, jeżeli rozwiązujesz
w przedziale <0,2π>, to musisz zauważyć, że
Podstawić
i rozwiązać
sinu = 0, u∊<0,π>.
Jest tylko jedno rozwiązanie:
u = 0,
czyli
x = 0.
15 kwi 14:04
anonim: dla sin 2x = 0
| | π | | 3π | |
x ∊ {0, |
| , π , |
| , 2π} |
| | 2 | | 2 | |
15 kwi 14:06
15 kwi 14:08
PW: Masz raję, anonimie, o 14:04 przegapiłem rozwiązanie u=π (przedział jest domknięty). Biję
się w piersi i proszę o wybaczenie.
15 kwi 14:12