trygonometria
marchewki: sinx+ctgx=1+cosx, można prosić kogoś o rozpisanie?
13 kwi 13:11
J: Podaj treść zadania.
13 kwi 13:30
marchewki: Rozwiąż równanie sinx+ctgx=1+cosx
13 kwi 13:42
ZKS:
Ustal dziedzinę tego równania.
13 kwi 13:46
Saizou :
sinx−1+ctgx−cosx=0
sinx−1+cosx(sinx−1)=0
(sinx−1)(1+cosx)=0 pamiętaj o dziedzinie i dokończ !
13 kwi 13:55
razor: Coś nie bardzo Saizou

Z: sinx ≠ 0
sinx + ctgx = 1 + cosx
| | cosx | |
sinx − cosx − 1 + |
| = 0 | *sinx |
| | sinx | |
sin
2x − sinxcosx − sinx + cosx = 0
sin
2x − sinx − sinxcosx + cosx = 0
sinx(sinx−1) − cosx(sinx − 1) = 0
(sinx − cosx)(sinx − 1) = 0
dokończ
13 kwi 14:18
Saizou : faktycznie :c to wszystko wina przeziębienia, lepiej żeby się nie udzielał w tym stanie xd
13 kwi 14:26