matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hmm
Barry:
Bardzo proszę o pomoc
Dany jest ciąg: a
1
=−4
a
n
a
n+1
=
2
a)Zbadaj monotonicznośc ciagu b)podaj jego wzor ogolny krótko uzasadniając odpowiedź c) Oblicz a
10
+a
11
+...+a
20
−wynik przedstaw w postaci potęg pewnej liczby naturalnej
13 kwi 12:44
Barry:
13 kwi 12:57
Barry:
Pomoże ktoś
13 kwi 13:01
J:
a
n+1
1
a)
=
, czyli ciąg jest rosnący
a
n
2
1
b) a
n
= −4*(
)
n
2
c) a
10
+ a
11
+ .... = S
20
− S
9
13 kwi 13:17
J:
1
b) inaczej ..... a
n
= −4*(
)
n−1
, dla n ≥ 2
2
13 kwi 13:21
Barry:
dzięki
13 kwi 13:58