Wyrazy ciągu geometrycznego
hania: Wyrazy ciągu geometrycznego (a1,a2,a3) są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+bx2−6x+8
a) Oblicz b
b) Wyznacz ten ciąg
13 kwi 12:35
ZKS:
a1a2a3 = −8 ⇒ a23 = −8 ⇒ a2 = −2
a22 = a1a3
a1 + a2 + a3 = −b ⇒ a1 + a3 = 2 − b
a1a2 + a1a3 + a2a3 = −6
−2a1 + 4 − 2a3 = −6 ⇒ a1 + a3 = 5
2 − b = 5 ⇒ b = −3
W(x) = x3 − 3x2 − 6x + 8
x3 + 8 − 3x2 − 6x = 0
(x + 2)(x2 − 2x + 4) − 3x(x + 2) = 0
(x + 2)(x2 − 5x + 4) = 0
(x + 2)(x2 − x − 4x + 4) = 0
(x + 2)[x(x − 1) − 4(x − 1)] = 0
(x + 2)(x − 1)(x − 4) = 0
Zatem Twój ciąg to
a1 = 1 ∧ a2 = −2 ∧ a3 = 4.
13 kwi 12:58
hania: dlaczego −8?
13 kwi 13:02
ZKS:
Wyprowadzam wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia o pierwiastkach a
1 ; a
2 i a
3
dla a ≠ 0 i postaci ogólnej ax
3 + bx
2 + cx + d.
a(x − a
1)(x − a
2)(x − a
3) =
ax
3 − a(a
1 + a
2 + a
3)x
2 + a(a
1a
2 + a
1a
3 + a
2a
3)x − a * a
1a
2a
3
Teraz porównując współczynniki przy odpowiednich potęgach mamy
| | b | |
−a(a1 + a2 + a3) = b ⇒ a1 + a2 + a3 = − |
| |
| | a | |
| | c | |
a(a1a2 + a1a3 + a2a3) = c ⇒ a1a2 + a1a3 + a2a3 = |
| |
| | a | |
| | d | |
−a * a1a2a3 = d ⇒ a1a2a3 = − |
| |
| | a | |
Teraz już chyba wszystko wiadomo?
13 kwi 13:39
hania: tak, dziękuję
13 kwi 13:53
zawodus: Można też liczyć jako
W(a)=0
W(aq)=0
W(aq2)=0
13 kwi 14:04