Uzasadnienie
...: Obliczyć średnią prędkość samochodu, jeśli wiadomo że:
a. Samochód przejechał 30 minut z prędkością 100km/h i 45minut z prędkością 60km/h
b. Samochód przejechał 50km z prędkością 100 km/godzinę i 45 km z prędkością 60km/h
Jakie średnie należy zastosować i dlaczego?
Wiem, że w a musi być średnia arytmetyczna, a w b harmoniczna, ale jak to uzasadnić?
<nie chodzi o wyprowadzenie wzoru

>
13 kwi 12:06
Piotr 10: Na pewno nie ma wiecej nic podanego ?
13 kwi 12:12
...: nic
13 kwi 12:14
13 kwi 12:21
...: to zadanie ze statystyki...
13 kwi 12:22
Piotr 10: daras ile Ci w pierwszym wyszło, możesz policzyć ?
13 kwi 12:23
daras: Zawsze stosuje sie JEDEN wzór na prędkość śrenią:
| | cała droga | |
Vśr = |
| |
| | cały czas | |
| | 50+45 km | |
więc np. a) Vśr = |
| = 76 U{km}h} |
| | 30+45 min | |
itd.
13 kwi 12:25
Piotr 10: Tak samo mi wyszło i sie zastanwiam jak tutaj te średnie zastosowac, ( chyba nie da rady )
13 kwi 12:25
zawodus: a) średnia arytmetyczna
b) średnia harmoniczna
13 kwi 12:26
daras: a teraz idę na
13 kwi 12:26
...: tylko za wynik jest 1/3p, a reszta za uzasadnienie, a ja właśnie z tym mam problem...
13 kwi 12:26
Piotr 10: na wzorkach bedzie tak
s
1=V
1*t
1 ; s
2=V
2*t
2
s
C=s
1+s
2 =V
1*t
1+V
2*t
2
t
C=t
1+t
2 =
| | V1*t1+V2*t2 | | km | |
VŚR= |
| = 76 |
| |
| | t1+t2 | | h | |
13 kwi 12:26
zawodus: Ogólna zasada jest taka, że gdy jedziemy połowę czasu z daną prędkością i drugą połowę czasu z
inną prędkością to po prostu dodajemy prędkości i dzielimy na dwa − średnia arytmetyczna.
W przypadku, gdy połowę drogi jedziemy z daną prędkością, a drugą połowę z inną to liczymy ich
średnią harmoniczną.
13 kwi 12:30
...: dziękuję wszystkim
13 kwi 12:41