Trygonometria - zadanie z zegarem ;)
Blue: Wskazówka godzinowa zegara jest o 25% krótsza od wskazówki minutowej. Punkt na końcu wskazówki
minutowej przebył drogę 36 cm. Jaką drogę w tym samym czasie przebył punkt na końcu wskazówki
godzinowej tego zegara

Nie mam pojęcia, jak to wyliczyć...
Na początku próbowałam 1,25*36:60, ale to chyba jakieś złe rozumowanie xd
Pomożecie

?
13 kwi 10:16
13 kwi 10:49
pigor: ..., niech
ł=? − szukana droga (dł. łuku) końca wskazówki
zegarowej, a dł. Ł= α*r ⇒ α=
Łr =const. ⇒ w zad.
36100%r = ł75%r /*25 ⇔ 4ł = 36*3 ⇔ ł = 9*3 ⇔
ł = 27 [cm] . ...
13 kwi 11:38
daras: prękości kątowe wskazówek:
| | 2π | |
− godzinowej: ω2 = |
| |
| | 12*60 | |
związek między prędkością kątową i liniową: v = rω
− droga = długość łuku: s = vt = rωt
s
1 = rω
1t
s
2 = 0,75rω
2t
po podzieleniu stronami i podstawieniu wartości prędkości kątowych otrzymasz:
13 kwi 12:20
Blue: | | 36 | | l | |
Pigor a nie może być po prostu |
| = |
| ?  |
| | r | | 0,75 | |
13 kwi 12:53
Blue: | | 36 | | l | |
sorki miało być : |
| = |
| |
| | r | | 0,75r | |
13 kwi 12:53
Blue: ej, ale Pigor Ty masz coś, źle , bo sprawdzałam w odp. i Daras dobry ma wynik
13 kwi 12:57
pigor: ...o moim poście zapomnij, o swoich też, a
daras to fizyk i wie co pisze;...
13 kwi 17:53
Blue: OK
13 kwi 21:02