dzialania
magin: Bibloteka miesci sie w czterech pokojach.W I znajduje sie 9075 tomow,w II−11315 tomow a w III−
o 480 tomow wiecej niz II a w IV o 1086 tomow wiecej niz w I.Ile jest tomow w calej
biblotece?
Z dwoch miast wyjechaly jednoczesnie naprzeciw siebie dwa samochody.Pierwszy jechal z
predkoscia 52 km na h, drugi z predkoscia 65 km na h.Samochody spotkaly sie po 4
godzinach.Jaka jest odleglosc miedzy tymi miastam,i?
dzieki za pmoc

2 lis 16:32
Mr Cien: Drugie zadanie:
samochód jadący 52 km/h 208 km
samochód jadacy 65 km/h 260 km
260−208=52 km
Odp. Odległość między miastami wynosi 52 km.
2 lis 16:42
Mr Cien: Pierwsze zadanie również Ci rozwiążę, choć wydaje mi się bardzo banalne.

I 9075 tomów
II 11315 tomów
III 11315 + 480 = 11795 tomów
IV 9075 + 1086 = 10161 tomów
Zatem dodajemy:
9075+11315+11795+10161= 42346 tomów
Odp. W całej bibliotece jest 42346 tomów.
2 lis 16:51