Geometria przestrzenna
Eliza: Odcinek AB długości a leży na płaszczyźnie π. Odcinek AC jest prostopadły do płaszczyzny π.
Odcinek BD tworzy z tą płaszczyzną kąt o mierze π/6 i jest prostopadły do odcinka AB. Ponadto
|AC|=|BD|=b. Oblicz długość odcinka |CD|
13 kwi 08:25
Janek191:

Mamy
| x | | √3 | |
| = cos 30o ⇒ x = b* |
| |
| b | | 2 | |
| I D D1 I | | 1 | |
| = sin 30o = |
| ⇒ I D D1 I = 0,5 b |
| b | | 2 | |
| | √3 | | 3 | |
y2 = a2 + x2 = a2 + [ b* |
| ]2 = a2 + |
| b2 |
| | 2 | | 4 | |
oraz
I C D I = d
| | 1 | | 3 | |
d2 = (0,5 b)2 + y2 = |
| b2 + a2 + |
| b2 = a2 + b2 |
| | 4 | | 4 | |
d =
√ a2 + b2
=============
13 kwi 09:18