Marcin: O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(B) = 0, 5; P(A′ ∪ B) = 0, 7; P(A \ B') = 0, 4. oblicz ....
Kompletnie nie ogarniam tego typu zadań (pewnie dlatego, że nigdy ich nie robiłem

) Dlatego
szukam jakiegoś fajnego materiału wyjaśniającego mniej więcej jak je rozwiązywać. Chodzi mi
też o dużą ilość takich zadań, dlatego za każdy link, treść będę wdzięczny

Chodzi mi oczywiście o poziom rozszerzony..
12 kwi 23:46
Draghan: Hm. Niestety zadań nie mam, żeby móc wrzucić... Ale mogę dać wskazówkę. Ja już spadać muszę,
dlatego tak ogólnikowo tylko...
Zobacz sobie prawa de Morgana, np. ja Youtube. Nie ograniczaj się tylko do polskich filmików −
ostatnio oglądałem coś fajnego o tym po angielsku. Jak znajdę, to Ci wrzucę.
Poza tym, pomaga narysowanie sobie dwóch nachodzących, albo i nie − kółeczek, obrazujących
zbiory zdarzeń A i B...
Dobranoc
12 kwi 23:57
Marcin: Dzięki

Rysunek poglądowy zawsze sobie rysuję, ale rzadko mi to pomaga

Biorę się za filmiki. Dzięęęki i dobrej nocy
13 kwi 00:00
Rafał28: Nie takie trudne. Działania na zbiorach. Kwestia tego czy zdarzenia się wykluczają, czy są
niezależne. Kilka przykładów:
P(A) = P(A∩Ω) = P(A∩(B∪B')) = P(A∩B) + P(A∩B') = P(A∩B) + P(A−B)
P(A∩B') = P(A−B)
P(B∩A') = P(B−A)
P(A∪B) = P(A−B) + P(A∩B) + P(B−A)
P(A) = 1 − P(A') = 1 − P(A'∩Ω) = 1 − P(A'∩(B∪B')) = 1 − P((A'∩B)∪(A'∩B')) =
= 1 − P(A'∩B) − P(A'∩B') = 1 − P(B−A) − P((A∪B)') = 1 − P(B−A) − (1 − P(A∪B)) =
= P(A∪B) − P(B−A)
Nie ma chyba złotej zasady na to. Trzeba kombinować
13 kwi 00:05
Marcin: Dziękuję Rafał

Ja nie mówię że to jest trudne. Ale nigdy się tego nie uczyłem, dlatego tak
13 kwi 00:11