Dlaczego do 1 ??
Ejoe: Dlaczego do 1

Dlaczego w tym zadaniu wychodzi odpowiedź <
√3/3 ; 1) . Nie kumam dlaczego do 1.
Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Płaszczyzna ta tworzy z
podstawą kąt α . Dla jakich wartości cos α otrzymany przekrój jest trójkątem?
12 kwi 22:39
Marcin: Bo coś ogólnie nie może być >1
12 kwi 22:43
Marcin: cosα*
12 kwi 22:44
Ejoe: no dobra ale dlaczego nie ma np (0;>√3/3) nie czaje tego ograniczenia po prostu. No dobra nie
może być większy od 1, ale może być równy 1 dlaczego tego nie uwzględniono?
12 kwi 22:46
Ejoe: (0;√3/3> poprawka
12 kwi 22:47
Marcin:

cosα=..
12 kwi 22:48
Ejoe: A chyba zczaiłem po napisaniu tego postu, czy gdyby chodziło o sinus to było by (0;
√3/3>
12 kwi 22:50
Marcin:

Podstaw i masz przedział
12 kwi 22:52
Ejoe: (0;1/2> ?
12 kwi 23:02
Marcin: Pierwszy przedział podałeś dobrze, tylko Ci tego nie potwierdziłem
| | √3 | |
trójkąt będzie dla sinα∊(0; |
| > |
| | 3 | |
12 kwi 23:05
12 kwi 23:08
Ejoe: Hmm na pewno? przeciez skoro cosx należy do <√3/3;1) to x należy od (0:30 stopni) więc dla
sinusa ten przedział będzie gdy sinx należy od (0:1/2).
12 kwi 23:09
Ejoe: Widziałem tamto, nie jest wyjaśnione dlaczego do 1. Ale już sam rozkminiłem, dlatego że gdy kąt
będzie 0 stopni to płaszczyzna się pokryje z płaszczyzną podstawy dlatego musi być wiecej niż
0 stopni, a mniej niż 30. cosinus maleje w tym przedziale dlatego do 1 będzie, bo cos0 =1 .
chyba nie namotałem za bardzo xd
12 kwi 23:12
Marcin: Wyobraź to sobie może

Kiedy α przekroczy pewną wartość, wtedy przekrój będzie czworokątem.

Chyba to widzisz, nie?

cosα leci tak
| | √3 | |
1=0st, |
| =30st. itd, a sinα leci odwrotnie. Dlatego są takie przedziały  |
| | 2 | |
12 kwi 23:19
Ejoe: No czyli tak jak napisałem
12 kwi 23:25
Marcin: No w sumie
12 kwi 23:27
Ejoe: A no i dziękuję za pomoc
12 kwi 23:41