Na boku DC kwadratu ABCD obrano punkt K tak, że |DK | = |KC | . Przekątna AC kwadratu
przecina odcinek BK w punkcie P . Uzasadnij, że pole trójkąta ABP jest czterokrotnie większe
niż pole trójkąta KCP .
| 1 | ||
Pole trójkąta ABC= | a2 | |
| 2 |
Taka mała wskazówka
w skali k=... to stosunek pól w skali.........
To już dwie wskazówki
Jeszcze tarcza i będzie zegar
| a | ||||||||
ΔABP∼ΔKCP w skali | =2 cecha kkk | |||||||
|
bo za duży "tłok"
Tłok naprawde duzy i tylko jeden byl w ciagniku Lanz Buldog (niemieckim a potem w naszym
Ursusie C−45 .
Moj tato w latach 50 i 60 ubieglego wieku jezdzil na takim.
sam dostawalem po lapach od nauczyciela bo mialem zawsze brudne rece bo pomagalem tatowi go
odpalac a nie bylo łatwo to zrobic
Ja już będę siedział cichutko. Jestem pewien, że Ty bardziej
pomożesz bezendu, niż ja.