analityczna
Radek:
W trójkącie ABC , gdzie |AC | = 2|AB | dane są B = (− 6,6) i C = (− 10,− 9) . Wyznacz
współrzędne wierzchołka A , jeżeli leży on na prostej 3y + x = 1
robię te ze wzoru na długość odcinka ale nie wychodzi
12 kwi 21:59
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 kwi 22:01
Radek:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+10)2+(− |
| x+ |
| +9)2=4[(x+6)2+(− |
| x+ |
| −6)2] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
12 kwi 22:05
sushi_ gg6397228:
to liczymy dalej
przyda sie pogladowy rysunek
12 kwi 22:07
Radek:
Ale właśnie z tego nie wychodzi i trzeba inaczej tylko czemu ? Podniosłem obustronnie do
kwadratu
12 kwi 22:08
Eta:
Zapisz tak (będzie łatwiej liczyć)
A(1−3y, y)
12 kwi 22:09
Marcin: Nie może nie wychodzić
12 kwi 22:09
Marcin: To będą dwie możliwość. Jedna to A=(−2;1). Może gdzieś się w obliczeniach ryjesz?
12 kwi 22:20
Radek:
Już wyszło poprawnie
12 kwi 22:20
Marcin: Obliczenia?
12 kwi 22:20
Radek: \tak
12 kwi 22:21
Mila:

B = (− 6,6) i C = (− 10,− 9)
3y + x = 1
3y=−x+1
|AC|=2|AB|
Licz długości |AC| i |AB|
12 kwi 22:21
Radek:
A mogła by Pani dać mi jeszcze wskazówki do 10 zadań ?
12 kwi 22:27
Mila:
Naturalnie. Skończyłeś to zadanie?
Łatwiej liczyć na współrzędnych Ety.
12 kwi 22:31
Radek:
Tak skończyłem.
12 kwi 22:32
Radek: Okrąg jest styczny do osi układu współrzędnych w punktach A = (0,2) i B = (2,0) oraz jest
styczny do prostej l w punkcie C = (1,a) , gdzie a > 1 . Wyznacz równanie prostej l .
12 kwi 22:36
Mila:

środek okręgu stycznego do osi leży na dwusiecznej kąta AOB, czyli prostej
y=x
⇔
S(m,m) środek ma obie wsp. równe i równe R
Poprowadź prostopadłą do OX w p. B i znajdziesz środek i R.
Napisz
12 kwi 22:49
Radek:
x=2
12 kwi 22:51
Mila:
W takim razie:
S=(2,2), R=2
teraz napisz równanie okręgu , potem znajdź punkt styczności C(1,a) należący do tego okręgu.
12 kwi 23:00
Radek:
(x −2)2+(y−2)2 = 4.
Dalej już wiem. Dziękuję i dobranoc.
12 kwi 23:03
Mila: Dobranoc
12 kwi 23:32