Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a_n, jeśli
Mania:
b) a
n=
7n−22−7(n−1)
c)a
n=
3*22n−58*4n+5
e)a
n=
3n+15*3n+6
f)a
n=
(2n+1)24n+2n
g)a
n=
(2*3n−1)2(3n+2n)2
h)a
n=
16n+4(22n−2)(22n+2)
12 kwi 21:57
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem ?
12 kwi 22:00
Mania: nie ogarniam tego wgl mimo ze mam inny przykład zrobiony na wzór
12 kwi 22:06
sushi_ gg6397228:
to moze trzeba poczytac troche teorii
przeanalizuj jeszcze raz przyklad i zobacz jak tam przekształcili go; mozesz go tutaj zapisac
12 kwi 22:09
Mania: problem jest w tym, że z innymi przykładami nie mam problemu... a te mimo analizy mi nie
wychodzą...
12 kwi 22:16
sushi_ gg6397228:
a), która liczba jest największa ?
12 kwi 22:19
Janek191:
Np. a)
| | 5n − 4n | | 1 − (45)n | |
an = |
| = |
| |
| | 5n + 4n | | 1 + (45)n | |
więc
n→
∞
13 kwi 07:25
Janek191:
Pozostałe ciągi zapisz jeszcze raz z użyciem U

, bo słabo widać co tam jest
13 kwi 07:26