jerey:

w prostokątnym układzie wspolrzednych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których
wspolrzedne spełniają warunki:
| x+3 | |
| = log(x+2)(y+2) i y2≤36 |
| log2(x+2) | |
(x+2)>0 ⇒x>−2
(y+2)>0 ⇒y>−2
x+2≠1 ⇒ x≠−1
|y|≤6
y≤6
y≥−6
| x+3 | |
| = logx+2(y+2) | log2(x+2) |
| log2(x+2) | |
x+3=log
x+2(y+2)*log
2(x+2)
| | log2y+2 | |
x+3= |
| *log2x+2 |
| | log2x+2 | |
x+3=log
2(y+2)
3=log
2(y+2)−x
log
28=log
2(y+2)−x
8=y+2−x
y=x+6
zrobiłem tak ale pewnie jest cos nie tak wiec zamieszczam to tutaj , poprawcie mnie
12 kwi 21:35
Rafał28: na końcu
log
2 8 = log
2(y+2) − xlog
2 2
log
2 8 = log
2(y+2) − log
2 2
x
2
3 * 2
x = y +2
y = 2
x+3 − 2
12 kwi 22:47
jerey: dzieki!
12 kwi 22:56
12 kwi 23:01
jerey:

teraz będzie ok?
12 kwi 23:16
Rafał28:
nie, nie. Współrzędne punktów spełniających warunki to te na moim rysunku.
Na twoim rysunku weźmy punkt A(−0.5; 2.5)
Sprawdzamy:
| | −0.5 | |
L = |
| ≈ −0,855 |
| | log2(−0.5+2) | |
P = log
−0.5 + 2 (2.5 + 2) ≈ 3,7
L≠P
12 kwi 23:34
jerey: juz wiem o co chodzi, zle zinterpretowałem dziedzine z załozen. teraz juz wiem, dzieki za pomoc
13 kwi 15:03