określanie zbioru wartości
mateo: Witajcie, może mi ktoś pomóc określić zbiór wartości funkcji : g(x)= 2−3x
dla x ∊(−∞,2/9) ∪(2,+∞) ∧ x≠ {−2}
nie wiem jak określić zbiór bez rysowania tego.
12 kwi 21:15
5-latek: No a dlaczego bez rysowania
Nie potrafisz narysowac wykresu tej funkcji ?
Przeciez to jest funcja liniowa .
Wlasnie z rysunku najpredzej odczytasz
12 kwi 21:18
mateo: zadanie wygląda tak: f(x)= (m+2 ) x2+(3m−2)x+1. Wyznacz w zalezności od parametru m wzór
funkcji g(x)= 1/x1+1/x2, gdzie x1, x2 sa roznymi miejscami zerowymi funcji f. Podaj
dziedzine i zbiór warości. ustaliłem dziedzine, jest tam powyżej, tylko to jest dla m
oczywiście. oraz g(x) też ustaliłem. nie wiem co z tym zbiórem. pomoże ktoś ?
12 kwi 21:18
mateo: ja wiem, rozumiem, potrafie to narysować, tylko że to nie o to chodzi. odpowiedź jest taka: g:
D=(−∞,−4)∪(8/3, +∞) / {8}
12 kwi 21:21