rozwiąż równania wielomianowe
czapski19: Temat − WIELOMIANY
równania wielomianowe:
rozwiąż równania :
a) 5x5+4x4−5x−4=0
b) (4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)
c) 4x2−3x3=2−5x
d) x3−9x2+23x−15=0
e) x3+9x2+23x+15=0
f) (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1
g) 8x6−7x3−1=0
h) 16x3−28x2+4x+3=0
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
12 kwi 21:13
12 kwi 21:14
Trivial: Proponuję dopisać jeszcze kilka przykładów − najlepiej aż do podpunktu x)
12 kwi 21:15
5-latek: No to na poczatek powiedz jakie znasz metody rozwiazywania rownan wielomianowych?
12 kwi 21:15
Eta:
Mogłeś napisać: "proszę o gotowca i z góry dziękuję"
12 kwi 21:16
bezendu:
i jeszcze'' pilne, na jutro''
12 kwi 21:17
czapski19: nie bylo mnie na tej lekcji w szkole i kompletnie nie wiem o co w tym chodzi
12 kwi 21:19
bezendu:
Dlatego podałem Ci link. Proste
12 kwi 21:19
5-latek: Powiem CI tak
To chyba nie tylko na jednej lekcji Cie nie bylo

Byles chory ?
12 kwi 21:21
zawodus: na jutro?
12 kwi 21:23
5-latek: Nie odpowiedziales na moje pytanie z 21;15
12 kwi 21:29
PW: a) jak ależ proszę uprzejmie:
5x5+4x4−5x−4=0
− aż się prosi wyłączyć x4:
x4(5x+4) − (5x+4) = 0
po wyłączeniu (5x+4) już łatwiej.
12 kwi 21:32
czapski19: nie znam zadnych , nie mam notatek w zeszycie, ogolnie wielomianów nie za bardzo rozumiem, 4
lekcje matematyki opuściłem bo grype mialem
12 kwi 21:33
5-latek: Bezendu on tak samo nie rozumie wielomianow ja Ty planimetrii czy wektorow
Skoro sam oczekujesz pomocy od innych (czytaj
Mili czy
Ety (pozdrawiam obie Panie

dla obu) to trzeba mu pokazac chociaz jeden przyklad jak rozwiazac .
Co prawda przedobrzyl z iloscia tych przykladow ale trzeba pomoc
Choc ja twierdze ze najpierw powinien mu pomoc jego nauczyciel
Pomoge CI w a)
metoda grupowania wyrazow
x
4(5x+4)−1(5x+4)=0
wylaczamy wspolny czynnik (5x+4) przed nawias i mamy
(5x+4)(x
4−1)=0 to 5x+4=0 to x= .... lux x
4−1=0 to x
4=1 to x=
12 kwi 21:40
5-latek: Musze CI wierzyc . to zacznij robic notatki zeby sie potem nie obudzic jak bedzie matura z reka
w nocniku OK?
12 kwi 21:43
bezendu:
Ja się tak obudziłem
12 kwi 21:43
5-latek:
12 kwi 21:45
Marcin: Ja też. Duużo za późno
12 kwi 21:47
bezendu:
Ja w tamtym tygodniu i jeszcze się nie przebudziłem. 20 dni zobaczymy co da się zrobić z tą
planimetrią
12 kwi 21:48
5-latek: Juz jest lepiej . rozwiazuj zadania i przy okazji czytaj tez teorie
12 kwi 21:55
Marcin: 5−latek wybacz, że nie zrobiłem Twojego zadania, ale narysowałem sobie to i w sumie na nic
genialnego nie wpadłem
12 kwi 21:57
Draghan: Chyba troszkę więcej, niż 20

Dasz radę

A jaki wynik byłby dla Ciebie satysfakcjonujący,
bezendu?
12 kwi 21:57
bezendu:
Powyżej 90%
12 kwi 22:06
5-latek: On musi napisac na ponad 90% bo zdaje fizyke podstawe >
12 kwi 22:07
Draghan: Dobrze, że nie powyżej 100%

Ale spoko

Ja nie mam co liczyć na tyle

A do czego Ci taki wysoki wynik potrzebny?
Pomijając − oczywiście − satysfakcję własną
12 kwi 22:08
bezendu:
. post 5−latka, ''mój kierunek'' jest bardzo oblegany, na ten wydział nie jest tak prosto się
dostać..
12 kwi 22:09
5-latek: Marcin Jak bedziesz jutro na forum (a Cie znajde to napiszse to zdanie w nowym watku OK?
12 kwi 22:10
Draghan: A gdzie chciałbyś się dostać? Mi wystarczy 60−70%, żeby na infę na Politechnikę Gdańską się
dostać.
12 kwi 22:11
bezendu:
PWr−wydział elektroniki
12 kwi 22:14
czapski19: Po niedzieli zglosze sie do nauczyciela z konsultacjami co do tego tematu , a teraz sie
zglosilem tutac co do pomocy, albo wytlumaczeniem tego na jakims przykladzie jak to zrobil
5−latek
12 kwi 22:18
Draghan: Równania wielomianowe trzeba bardzo często traktować wzorami skróconego mnożenia i starać się
tak grupować wyrazy, żeby powstał iloczyn czynników = 0.
Często przydaje się również metoda wstawienia pomocniczej zmiennej, żeby rozważać prostsze
przypadki.

np.
g) 8x
6−7x
3−1=0
Niech
t = x3, wtedy
8t
2 − 7t − 1 = 0
Δ = 81 = 9
2
t2 = 1
Ale t to nie jest rozwiązanie, którego szukamy, tylko taki "półśrodek" − przecież napisaliśmy,
że t = x
2.
Za t musimy podstawić faktyczne wartości:
dla t
2 = 1 mamy
x
3 = 1
x = 1
Być może jakiś pierwiastek pominąłem, ale chciałem tylko jak najbardziej rozpisać sposób.
Tak więc,
czapski19 − analizuj, wyciągaj wnioski i miłego liczenia

W razie czego,
możesz przecież pytać
12 kwi 22:40
Draghan: Przepraszam, wkradł się błąd. W tym miejscu:
(...) "półśrodek" − przecież napisaliśmy, że t =
x3
12 kwi 22:42
Draghan: | | 1 | |
I jeszcze jeden błąd. W jednym miejscu podnoszę |
| do sześcianu, a tak wcale nie miało być |
| | 8 | |
12 kwi 22:44
Draghan: ...oczywiście z minusem ta jedna ósma ma tam stać, minus nigdzie nie wyparowuje
12 kwi 22:45
czapski19: dobrze dobrze, dziekuje za informacje , postaram sie przeanalizowac wszystkie przyklady i w
miare mozliwosci je rozwiązać, jezeli bede mial trudności bede pytać tutaj
12 kwi 23:09
pigor: ..., h)
16x3−28x2+4x+3=0 , otóż pierwiastków wymiernych − o ile istnieją −
− wielomianu
w(x)=16x3−28x2+4x+3 szukam wśród ułamków, których licznik dzieli
wyraz wolny 3, a mianownik dzieli 16, czyli wśród ±
316 itp, itd. no i dość szybko
stwierdzam, że
w(12)= 2−7+2+3= 0, zatem mogę rozłożyć wielomian w na
czynniki np.tak: 16x
3−8x
2−20x
2+10x−6x+3=0 ⇔ 8x
2(2x−1)−10x(2x−1)−3(2x−1)=0 ⇔
⇔ (2x−1)(8x
2−10x−3)=0 ⇔ (2x−1)(8x
2+2x−12x−3)=0 ⇔ (2x−1)(2x(4x+1)−3(4x+1)=0 ⇔
⇔
(2x−1)(4x+1)(2x−3)= 0 ⇔
x∊{ 12,−14, 32 }. ...
12 kwi 23:54
5-latek: Witaj
pigor
12 kwi 23:59
pigor: ... , lub g)
8x6−7x3−1=0 , analogicznie stwierdzam, ze w(1)= 8−7−1= 0,
więc
8x6−7x3−1=0 ⇔ 8x
6−8x
3+x
3−1=0 ⇔ 8x
3(x
3−1)+1(x
3−1)= 0 ⇔
⇔ (x
3−1)(8x
3+1)=0 ⇔ x
3=1 v 8x
3=−1 ⇔ x=1 v x=−
12 ⇔
x∊{1,−12}.
13 kwi 00:06
pigor: ..., witam, no i mówię od razu dobranoc,
bo długo niestety chyba ...

nie wytrzymam
13 kwi 00:08
5-latek: to dobranoc
13 kwi 00:10