Niech b oznacza ilość białych kul, c − ilość czarnych, B − wylosowanie białej kuli, a C −
wylosowanie czarnej kuli.
J − zdarzenie, polegające na wylosowaniu kul jednakowego koloru
R − zdarzenie, polegające na wylosowaniu kul różnych kolorów
b = 9 − c
| b(b−1) | c(c−1) | b2 − b + c2 − c | ||||
P(J) = | + | = | ||||
| 9*8 | 9*8 | 72 |
| bc | cb | 2bc | ||||
P(R) = | + | = | ||||
| 9*8 | 9*8 | 72 |
| ⎧ | b = 9 − c | |
| ⎩ | P(J) = P(R) |
| b2 − b + c2 − c | 2bc | ||
= | |||
| 72 | 72 |
Miłego
liczenia